Πώς τα Χρώματα και το Design επιδρούν στην Επισκεψιμότητα του Site σου

Πώς τα Χρώματα και το Design επιδρούν στην Επισκεψιμότητα του Site σου

 

Το design και η επιλογή των χρωμάτων είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά, είτε πρόκειται για μία ιστοσελίδα, είτε για ένα εξώφυλλο βιβλίου ή δίσκου, είτε για μια συσκευασία προϊόντος.

Μια ολόκληρη επιστήμη έχει χτιστεί σχετικά με το πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις προθέσεις των αγοραστών.

Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες χρωμάτων:

  • Θερμά χρώματα
  • Ψυχρά χρώματα
  • Ουδέτερα χρώματα

Χρώματα και Design

Κόκκινο χρώμα

Δημιουργεί έντονα συναισθήματα, αυξάνει την όρεξη και αυξάνει τους παλμούς. Το κόκκινο χρώμα θεωρείται ως το χρώμα αγάπης, πάθους και του έρωτα, αφού αποδεδειγμένα διεγείρει τις αισθήσεις.

Επίσης έχει ταυτιστεί και με τον θυμό, τη δύναμη, την φιλοδοξία και τον κίνδυνο. Στο σχεδιασμό το κόκκινο είναι ένα δυνατό χρώμα επικοινωνίας.

Κίτρινο χρώμα

Το κίτρινο είναι χρώμα χαράς και αισιοδοξίας. Κρατά τον χρήστη σε εγρήγορση και πνευματική διαύγεια, ενώ δίνει ζωντάνια και αίσθηση ελπίδας.

Πορτοκαλί χρώμα

Είναι ζωηρό και ενεργειακό χρώμα και συχνά σχετίζεται με θέματα υγείας και ευεξίας.

Τα έντονα χρώματα όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί προσελκύουν περισσότερο τους παρορμητικούς καταναλωτές και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως σε προσφορές και εκπτώσεις.

Μπλε χρώμα

Το μπλε είναι χρώμα ηρεμίας και σταθερότητας. Είναι ιδανικό για επαγγελματικές ιστοσελίδες ή για σελίδες που πρέπει να δείχνουν δυνατές και αξιόπιστες.

Πράσινο

Το πράσινο μας θυμίζει οικολογία και μας ηρεμεί, επομένως είναι καταλληλότερο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των βιολογικών προϊόντων, των ανθρωπίνων πόρων και τη βιομηχανία φαρμάκων.

Μωβ

Το μωβ έχει συσχετιστεί με την πολυτέλεια την επιτυχία και την διάκριση.

Μαύρο

Το μαύρο χρώμα και οι σκούρες αποχρώσεις, γενικότερα, δημιουργούν την αίσθηση του σοβαρού, του αξιόπιστου, του δυναμικού και του επαγγελματικού.

Γκρι

Το γκρι θεωρείται καταθλιπτικό και συντηρητικό χρώμα. Στο σχεδιασμό χρησιμοποιείται πολύ σαν background και σε eshop που θέλουν να βγάζουν τυπικό και σοβαρό χαρακτήρα.

Λευκό

Σχετίζεται με την αγνότητα, την αθωότητα και την καθαριότητα. Συμβολίζει την ειλικρίνεια και την προτίμηση στη λιτότητα. Το λευκό, όπως και το μαύρο, δεν αποτελούν χρώματα. Για τον λόγο αυτό όμως συνδυάζονται τέλεια με όλα τα χρώματα.

Καφέ

Ένα πολύ ζεστό χρώμα που εκφράζει την αξιοπιστία, αλλά επιδρά αρνητικά στην ενεργητικότητα.  Στη σχεδίαση χρησιμοποιείται συχνά για background.

Χρώματα και Διαφορετικοί Τύποι Καταναλωτών

Ανάλογα με τον τύπο καταναλωτή που θέλεις να προσεγγίσεις, αλλά και την τοποθεσία που βρίσκεται αυτός και η επιχείρησή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό χρώμα. Κάθε χρώμα μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τον υποψήφιο καταναλωτή.

Ο σχεδιασμός ενός site μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Και ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσει το κατά πόσο ο χρήστης θα συνεχίσει να επισκέπτεται την συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Προκαλεί θετικές ή αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες τον οδηγούν στο να ελκύεται ή να απωθείται από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Για παράδειγμα καθορίζουν το χρόνο περιήγησης, το αν θα αγοράσει προϊόντα και σε ποια ποσότητα, καθώς και άλλες ενέργειές του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός δεν επηρεάζει τις συνειδητές επιλογές, όσο άλλοι παράγοντες, όπως η ποιότητα της πληροφορίας ή η ευκολία στην πλοήγηση. Μπορεί όμως, όταν είναι ελκυστικός, να οδηγήσει σε αυθόρμητες αγορές προϊόντων, γεγονός το οποίο θα έχει θετική επίδραση στις πωλήσεις και στην ανάπτυξη μιας εταιρείας.

Οφέλη σωστού Σχεδιασμού Ιστοσελίδας

Ένας καλός σχεδιασμός μπορεί να αυξήσει την επιτυχία της ιστοσελίδας και να ενισχύσει διάφορες τάσεις των επισκεπτών, όπως

  • η μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην παροχή πληροφοριών
  • η υψηλότερη προθυμία να επισκεφθούν ξανά την ιστοσελίδα
  • η δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας κατά την πλοήγηση

Τι χρώματα χρησιμοποιούνται στο internet;

Το λευκό χρώμα είναι αυτό που κυριαρχεί διεθνώς ως το βασικό χρώμα μίας ιστοσελίδας. Στην παρακάτω εικόνα, βλέπουμε αναλυτικά ποια είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα που χρησιμοποιούνται από websites.

 

colours-1.jpg

Ελπίζουμε, να σου δώσαμε μία πρώτη εικόνα του πόσο σημαντικό είναι να δώσεις την πρέπουσα προσοχή στο web design, για να μπορέσεις να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την ιστοσελίδα σου. Με το κατάλληλο design θα μπορέσεις να βελτιώσεις την απόδοση του site σου, αυξάνοντας το conversion rate και τα έσοδά σου.

Μίλα με μία έμπειρη και εξειδικευμένη στο web design εταιρεία και ανασχεδίασε την ιστοσελίδα σου κατάλληλα.

 

 


Εκτύπωση   Email