Δημιουργία QR (Quick Response Codes)

Δημιουργία QR (Quick Response Codes)

 

Οι QR Codes είναι ουσιαστικά μια μορφή barcodes που συνδέουν offline περιβάλλοντα με το διαδίκτυο (Link). Η εφαρμογή τους ξεκίνησε από την Ιαπωνία το 1994, όταν η εταιρεία Denso-Wave ανέλαβε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η Toyota για εύκολο, γρήγορο και χωρίς σφάλματα εντοπισμό ανταλλακτικών κατά τη διαδικασία κατασκευής των αυτοκινήτων της. Η “απάντηση” της Denso-Wave ήταν ο QR Code και η εξάπλωσή του ήταν ραγδαία. Τα υπόλοιπα, όπως συνηθίζουν να λένε σε αυτές τις περιπτώσεις, ανήκουν στην ιστορία!

 hhhhhhh.jpg

Τι σημαίνει QR Code

To “QR” είναι τα αρχικά των λέξεων Quick Response (ταχεία ανταπόκριση), από το οποίο αφήνεται να εννοηθεί πως πρόκειται για έναν κώδικα, που σκανάροντάς τον, οδηγεί το χρήστη στην πληροφορία που επιθυμεί ο δημιουργός του. Ένας QR Code μπορεί να οδηγεί σε συγκεκριμένο URL μιας ιστοσελίδας και να προβάλλει προϊόντα ή υπηρεσίες. Επίσης μπορεί να οδηγεί σε ένα κείμενο, video ή και σε ένα    e-book διαθέσιμο για “κατέβασμα”.

 

Πού μπορoύν να χρησιμοποιηθούν οι Quick Response Codes

Οι εφαρμογές που μπορεί να έχει ο κωδικός QR είναι σχεδόν απεριόριστες.

Εκτός από τις χρήσεις που προαναφέραμε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συλλογή διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχειδρομείου, προκειμένου μια επιχείρηση να προβεί σε email marketing. Επίσης μπορεί να οδηγήσει στη σελίδα μας στα social media, κάτι που για παράδειγμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ένα εστιατόριο που έχει τυπώσει έναν QR Code επάνω στα σουπλά του και οδηγεί με εύκολο και γρήγορο τρόπο τους επισκέπτες του να κάνουν check in.

Μπορεί να τυπωθεί σε επαγγελματικές κάρτες, έτσι ώστε να υπάρξει μια οικονομία χώρου όσον αφορά τα επιπλέον στοιχεία που αναφέρονται (το ψηφιακό σας portfolio ή το πλήρες βιογραφικό σας κ.λπ). Άλλες εφαρμογές μπορεί να είναι διαγωνισμοί, εκπτώσεις, teasers, διαφημιστικά μηνύματα κ.λπ.

Παράδειγμα 

Άλλο παράδειγμα, είναι να τυπώσετε τον Quick Response Code του πελάτη σας και να τον τοποθετήσετε στην είσοδο του καταστήματος ή της επιχείρησής του. Έτσι, θα μπορεί οποιοσδήποτε περαστικός που ενδιαφέρεται, «σκανάροντας» με τη φωτογραφική μηχανή του κινητού του να μάθει πληροφορίες όπως το ωράριο λειτουργίας, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ. Αρκεί να διαθέτει smartphone με QR reader (διατίθεται δωρεάν). Πλέον υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που λειτουργούν ως QR readers (kaywa, i-nigma, Lynee κ.α.) και επαφίεται αποκλειστικά στις προσωπικές σας προτιμήσεις ποια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσετε.
business-man-s-hand-holding-using-smartphone-scanning-qr-code_27918-33.jpg

Μια ιδιαίτερη χρήση

Η δημιουργικότητα δεν έχει όρια και οι άνθρωποι δεν σταματούν να εκπλήσσουν με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους. Ένα πραγματικά ξεχωριστό παράδειγμα έρχεται από την Ιαπωνία και είναι η χρήση QR Code σε… μνήματα. Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι Ιάπωνες, επιλέγουν να προσθέτουν στα μνήματα των αγαπημένων τους προσώπων έναν κωδικό που οδηγεί σε ιστοσελίδα όπου παρουσιάζεται η ζωή του εκλιπόντος!

QR Code σε…χαρτονόμισμα

Όσο και αν η προηγούμενη αναφορά είναι ξεχωριστή και ίσως λίγο μακάβρια, στην πραγματικότητα δείχνει οτι η εφαρμογή ενός QR Code μπορεί να γίνεται εύκολα και παντού αλλά χρειάζεται μία μικρή προσοχή. Για παράδειγμα, ενώ ένας κωδικός μπορεί να σκαναριστεί από οποιαδήποτε διεύθυνση και από τις 360°, εάν τον τοποθετήσουμε στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να… κυνηγάνε το λεωφορείο για να σκανάρουν τον κωδικό μας!

Από την άλλη πλευρά, το 2014 η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας έκανε την έκπληξη, τυπώνοντας έναν QR Code στα χαρτονομίσματα των 100 naira που οδηγούσε σε έναν ιστότοπο με την 100ετή ιστορία της χώρας. Όπως ήταν φυσικό, σύντομα ακολούθησαν και άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Γκάνα στα δικά τους χαρτονομίσματα με αντίστοιχες χρήσεις.

Ένα tip για το τέλος

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε ο χρήστης να οδηγείται σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τα κινητά τηλέφωνα, εφόσον η χρήση του QR Code γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των smart phones.

business-man-s-hand-holding-using-smartphone-scanning-qr-code_27918-33.jpg

Οι χρήσεις είναι αναρίθμητες:
• Επαγγελματικές κάρτες
• Αυτοκόλλητα
• Σουπλά
• Επιγραφές
• Διαφημιστικά φυλλάδια
• Καρτελάκια εκθέσεων
• Αφίσες
• Βιβλία & περιοδικά
• Συσκευασίες
• Κατάλογοι
• Τ-Shirt
• Κούπες
• Banner
• Επιτραπέζια stands

 

Τον QR Code μπορείτε να δημιουργήσετε και να κατεβάσετε δωρεάν, σε format .eps και σε vector μορφή. Εμείς χρησιμοποιήσαμε την ΕPS QR Generator του QRD (https://qrd.by/qr-code-generator-eps).

Ακολουθείτε τρία μόνο βήματα:
1. Επιλέγετε EPS QR CODE
2. Paste το URL που θέλετε
3. Κλικ στο Download QR Code και το QR Code αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας

Το ανοίγετε σε Adobe Illustrator ή Corel και το επεξεργάζεστε όπως επιθυμείτε, όσον αφορά το μέγεθος. Προτιμήστε να είναι 100% Black χωρίς πρόσμιξη άλλου Βασικού Χρώματος.

 Το background θα πρέπει να είναι πάντα λευκό.

 

 

 


Εκτύπωση   Email